Güneş Paneli ile Sulama

Sulama yapabilmek adına ihtiyaç duyduğu elektriği karşılayan kaynak için bir fahiş bedeller ödememek isteyen çiftçilerin tercihi, güneş paneli ile sulama sistemlerinden yana. Pek çok alanda kullanılan güneş enerjisi sistemi, özellikle tarımsal sulama ve bahçe sulamada da kendine ciddi bir kullanım alanı yaratmış durumda. “Güneş paneli ile sulama sistemi nedir, nasıl çalışır; avantajları nelerdir?” sorularının yanıtları yazımızda:

Güneş Paneli ile Sulama Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Kurulum maliyeti açısından kısa süre içinde kendisini amorti eden, ek bir masraf yapılmaksızın uzun yıllar güvenle kullanılabilen ve doğa dostu güneş enerji sistemlerinin görevi, genel bir tabirle, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirmektir. Bu sistemin başat ögesi ise güneş panelleridir. Güneş paneli ile sulama da anılan özellikler sebebiyle en az aydınlatma ve ısıtma kadar sıklıkla tercih edilmektedir.

Güneş paneli ile sulama sistemi, fosil yakıt kullanan sulama sistemlerinin yerine en kârlı ve çevre dostu sistem olarak hayatımıza girmiştir. Sistemin temel çalışma prensibi ise şöyledir: Yeryüzüne düşen güneş ışınları, fotovoltaik (PV) paneller tarafından emilerek elektrik enerjisine çevrilir. Bu elektrik, şebekenin olduğu bölgelerde kullanılacak değere dönüştürülmesi için inverter’lara, şebekenin olmadığı bölgelerde ise depolanmak üzere önce aküye, daha sonra inverter’lara gönderilir. Inverter’larda çevrilen elektrik enerjisi de suyu alana yayacak olan araçlara, çalışmalarını başlatmak üzere iletilir.

Güneş paneli ile sulama sistemleri DC pompa, akü destekli, sürücü inverter ve mobil solar römork gibi çeşitlere sahiptir. Arazi yapısı, ayrılan bütçe, kullanım sıklığı ve kapasite kriterleri doğrultusunda hangi sistemin kurulacağına karar verilir.

Güneş Paneli ile Sulama Yapmanın Getirileri

Güneş paneli ile sulama sistemleri, güneş enerjisini verimli bir şekilde kullanarak sulama yapılacak alanlarda gerek duyulan elektrik enerjisini sürekli olarak üretmektedir. Bu durum, güneşin de tükenmeyen ve bedelsiz bir kaynak olduğu hesaba katıldığında, arazi sahiplerinin sulama yapmak için duydukları zaman ve maddiyatla ilgili kaygılarını bertaraf etmektedir.

Sistem, özellikle merkezî bölgelerde bulunmayan tarım alanları için oldukça avantajlıdır zira çiftçiler bu sistemi kullanarak elektrik enerjisini geleneksel yöntemlerle karşılayarak yüksek faturalar ödemek, enerji kesintilerinde jeneratör kullanma zahmetini çekmek ya da enerjinin alana getirilmesi için uğraşmak zorunda kalmamaktadır.

Güneş paneli ile sulama yapmanın en büyük avantajı, elbette ekonomik oluşudur. Elektriğin geleneksel yöntemlerle karşılanması, tarım alanlarının ya da bahçelerin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, oldukça maliyetlidir. Güneş enerji sistemlerinin ise sadece kurulum maliyeti vardır. Kurulduktan sonra yaklaşık 25-30 yıl ufak bakımlarla sağlıklı bir şekilde çalışmakta ve bu süre içinde yakıt olarak güneşi kullandığından çiftçiye yük olmamaktadır.

Sistem, tarım alanlarında olduğu gibi seralarda, bahçelerde, küçük çiftliklerde de sulama ihtiyacını karşılamak için kullanılabilmektedir.